Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2015 11:04 - Относно тениса на маса
Автор: petzinio Категория: Спорт   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
0



ХАРАКТЕРИСТИКА НА СПОРТА ТЕНИС НА МАСА

 

Тенисът на маса е занимателна, общодостъпна спортна игра без ограничения във възрастта. Тя има положително въздействие върху физическото развитие - бързината, ловкостта, издържливостта, усилва функционалните възможности на сърдечно-съдовата и дихателната системи, а също и върху психическото развитие - устойчивост на вниманието, съобразителност, воля на личността.

По отношение на спортното майсторство –  изключително труден високотехничен, психологичен и атлетичен спорт, характеризиращ се с мощна темпова игра с многоходови тактически комбинации.

Характер на движението на тенисиста: Внезапни стартове, спирания в напъди, наклони и извивки с едновременно съчетаване на изпълнение на сложни удари по топката.

Движенията се делят на две групи:

- при подготовка на удара – от предишно изходно положение се застава с крака, тяло и ръка в ново изходно положение за следващ удар. Не трябва да се губи равновесието на тялото. Необходим е къс, точен и бърз подготвителен замах.

- при нанасяне на удара – краката са в постоянно полусгънато положение /така се съхранява маневреността/. OЦТ се пренася напред.  Между отделните точки се прави разхлабване на мускулатурата и правилно издишване.

Изисквания към тенисиста: Съчетание на движения на големите мускулни групи с едва забележими движения на лакътя и китката при постоянно променящо се темпо в играта

Сложна координация, динамика и атлетизъм. Специалисти, работещи в областта на световния тенис на маса доказват, че физическото натоварване на световно първенство е еднакво с това при футбола и баскетбола. Загубата на телесна маса дневно е 2,5 кг. В сравнение с други спортове при тенисистите на маса се отчита повишаване на двигателно-мускулната усетливост и бързината на двигателната реакция.

Как играят най-силните играчи в света: Своевременен старт към топката; двигателни качества /бързина, ловкост, бърза сила и издържливост/ на много високо ниво; умение да се пренастройва психиката в хода на спортната борба и несъкрушима воля за победа при всяка точка; нападателна техника с активно /а не пасивно/ посрещане на началния удар. Но от друга страна всички стилове са показали право на съшествуване – защитен, комплексен, нападателен. Най-рацоиналния стил е мощно, добре балансирано двустранно серийно нападение с къси, сложни начални удари и активното им посрещане.

Само правилното водене на отделните страни от подготовката – физическа, техническа, тактическа, психологическа и теоретична, може да осигури високи спортни резултати на българските тенисисти на маса!  

 

ФАКТОРИ, ОТ КОИТО ЗАВИСИ СПОРТНОТО РАЗВИТИЕ:

 

Организацията на учебно-тренировъчния процес с подрастващите трябва да се основава на възрастовите закономерности, защото средствата и методите имат градивен ефект само ако се прилагат съобразно възможностите на растящия организъм. Най-често допусканата грешка е грубо копиране на работата с възрастните.Учебно-тренировъчният процес еднакво силно влияе както положително, така и отрицателно, ако е правилно или грешно приложен.

Естествено развитие на двигателните и физическите възможности – този фактор е много важен в началото, когато организма се развива и усъвършенства функционално, но след като започнат да намаляват темповете, с които той се развива, толкова намалява ролята на този фактор и се увеличава ролята на спортната тренировка.

Спортна тренировка – влияе върху естественото развитие на двигателните и физическите възможности.

Социално-битови – благоприятен спортен климат в семейството.

Възпитание – воля, морал, отговорност.

Всеки един от тези фактори има своята различна тежест през различните периоди на многогодишната спортна подготовка на състезателя по тенис на маса!







Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petzinio
Категория: Спорт
Прочетен: 5162
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930